Close

Kako prevladati tugu

Tuga pripada u emocije koje je djeci od najranijih dana dopušteno izražavati - češće nego npr. ljutnju - i na koju se reagira podrškom i toplinom. Zato mnogi ljudi imaju zdraviji odnos prema ovoj neugodnoj emociji i rijetko je problematična emocija. Ako tugu kao djeca niste morali potiskivati, ona će se u svakodnevnim prilikama obično javljati u zdravom obliku: poticajnom i prihvatljivog intenziteta. Muškarci mogu imati nešto više poteškoća s emocijom tuge jer, za razliku od djevojčica, odgoj dječaka često uključuje potiskivanje i posramljivanje izražavanja tuge.

Slika opis

Ovaj program usmjeren je na dva osnovna problematična područja vezana uz tugu: prvo je preplavljujuća tuga nakon intenzivnih stresova i gubitaka poput smrti drage osobe, a drugo je depresija, odnosno dugotrajna potištenost. Kod depresije nije posrijedi samo tuga, nego složeni emocionalni procesi koji često uključuju i krivnju ili sindrom manje vrijednosti. No, osnovna poveznica tih dvaju oblika iskustva tuge jest osjećaj gubitka smisla života.

Vježbe u ovom programu imaju dva osnovna cilja: prvi je prepoznati i istražiti elemente vaše tuge: osjećaje, uvjerenja, pogled na svijet te gdje je možda njihov korijen u prošlosti. Drugi dio programa usmjeren je na pružanje podrške sebi, stvaranje pozitivnije perpektive i nalaženje radosti u životu.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

OpuŠtanje tijela i uma

Ukoliko ste posebno napeti ili pod stresom, preporučamo da prije izvođenja vježbi iz programa, uvijek prvo izvedete ovu kratku pripremnu vježbu opuštanja. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

IstraŽivanje uzroka tuge

Tuga je prirodna reakcija na gubitak nečega važnog, a to može biti nešto stvarno u životu, ili, još češće, nešto nematerijalno, kao na primjer: gubitak povjerenja u drugu osobu, u život, pa i u sebe; gubitak nade ili općenito razočaranje. Premda niti jedna emocija ne nastaje bez razloga, uzroci emocija ne moraju biti u sadašnjoj situaciji, nego u prošlosti, pogotovo ako se radi o intenzivnoj i produljenoj reakciji na manje intenzivan podražaj. U ovoj vježbi istražujemo elemente vaše tuge kojih možda niste svjesni; provjerit ćemo postoji li dio vaše podsvijesti koji je vezan uz tugu iz ranijih razdoblja života, te na koje vam životne vrijednosti vaša tuga skreće pažnju. Izvodite ovu vježbu kako biste se zbližili sa svojim emocijama i smanjili potiskivanje koje je često automatsko kod neugodnih emocija, a i kako biste prepoznali koju vam poruku vaša tuga šalje.

 

Razgovor s unutarnjim djetetom

Unutarnjim djetetom zovemo dijelove naše podsvijesti koji su potisnuti i odcijepljeni, vezani uz neugodnu situaciju s kojom se kao djeca nismo mogli nositi. Ti dijelovi nas nisu u kontaktu sa stvarnošću i vanjskim okolnostima, već kao da su „zamrznuti“ u vremenu u kojem smo ih potisnuli. Realistične, zrele emocije u pravilu su poticajne i umjerenog intenziteta; snažne, iznimno neugodne emocije koje nas sputavaju gotovo su uvijek izraz tih nezrelih dijelova podsvijesti. Sa svojom podsviješću ne možete stupiti u kontakt racionalno, već isključivo kroz emocije. Zbog toga se nastojte što snažnije uživjeti u emocije tokom vježbe. U ovoj vježbi radimo na uspostavljanju kontakta s dječjim dijelom vas vezanim uz tugu i pomažemo mu da se ponovno poveže sa stvarnošću.

 

IstraŽivanje vezanosti za patnju

Jedan od rijetko prepoznatih psiholoških mehanizama jest vezivanje za patnju nalaženjem određenog užitka u njoj. Iako to činimo nesvjesno - da bi nam patnju bilo lakše podnijeti, jednom kad stvorimo tu vezanost, možemo se naviknuti na nju i nesvjesno se bojati da ćemo, odustavši od patnje, izgubiti i tu ugodu. Ovom vježbom istražujemo oblike vezanosti za patnju i gradimo pozitivnu motivaciju za promjenu. Uzmite si dovoljno vremena za istraživanje suptilnih emocionalnih informacija tokom ove vježbe; podsvjesni sadržaji nisu uvijek očiti i prepoznatljivi kao površinske, svjesne emocije.

 

UŽivanje u životu

Pozitivne osjećaje možemo vježbati i pretvoriti ih u naviku. Kao što fizičke vještine i mali dnevni rituali, načini komunikacije i slično, mogu kroz duže vrijeme vježbanja postati navikom, tako možemo razviti i navike mentalnog i emocionalnog funkcioniranja. Naš mozak sve što ponavljamo nastoji pretvoriti u automatizam, kako bi oslobodio kapacitete za druge aktivnosti i učenje novoga – i to možemo iskoristiti za mijenjanje svojih emocionalnih obrazaca. Ponavljajte ovu vježbu što češće barem nekoliko tjedana i trudite se da i u danu funkcionirate na taj način. S vremenom ćete primijetiti kako vam ovaj način razmišljanja postaje sve spontaniji i sve prirodniji.

 

Povezivanje s prirodom

U ovoj vježbi dodatno razvijamo uživanje u životu i njegovim dijelovima koje često uzimamo zdravo za gotovo. Na ugodan način, vježbat ćemo istraživanje različitih perspektiva stvarnosti. Mnogi od nas žive svoje živote rutinski i automatizirano, bez kontakta sa svježinom, raznolikošću i spontanošću prirode. Ova vježba povezuje nas s tim iskustvima barem u mašti.

 

OŽivljavanje radosnih osjeĆaja

Radosne je osjećaje ponekad potrebno vježbati, ako vas vaši uobičajeni obrasci automatski pokreću prema tužnom razmišljanju. Možda će vam ova vježba biti teška u početku jer se mozak nastoji vratiti na stari automatizam, ali kroz neko vrijeme vježbanja postajat će sve lakša i prirodnija kako se navikavate na novu rutinu. Ovu vježbu izvodite kad ste relativno neutralnog raspoloženja i želite se osjećati radosnije.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako prevladati tugu":

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageIntrospekcija

imageVođena vizualizacija

imageAfirmacije

imageRad s unutarnjim djetetom

imagePsihodrama

imageSoulwork Systemic Coaching

Za razliku od većine ostalih emocija, tuga je ona koja najčešće može smanjiti ili ugroziti osjećaj smisla života i to je možda i najznačajniji čimbenik neugode koju ona izaziva. 

    • Funkcija tuge i vezanost za patnju
    • Prednosti i opasnosti stanja tuge
    • Tuga zbog gubitka bliske osobe
    • Što je depresija i kako si pomoći...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako prevladati tugu".

 

VJEŽBa: Kako prevladati tugu

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako prevladati tugu" daje osjećaj da je u redu osjećati tugu. Pomaže pri mentalnom otvaranju i spremnom prepuštanju tuzi koja je u nama.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako prevladati tugu" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine. .

Količina paketa "Kako prevladati tugu" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.