Close

Radni dan bez stresa

Ovaj program namijenjen je ljudima koji žele promijeniti svoje reakcije na stres te se uspješno pripremiti za stresne situacije na radnom mjestu. Iako povremena napetost i nepredviđeni poslovni izazovi mogu djelovati poticajno, posao koji postane iscrpljujuća borba s rokovima ili sa suradnicima uvod je u niz zdravstvenih problema. Povišen tlak, glavobolja, kronična iscrpljenost, problemi sa srcem tek su početak duge liste zdravstvenih problema vezanih uz stres, a tu je još i negativan utjecaj stresa na obiteljske i međuljudske odnose uopće.

Jedno od mogućih rješenja jest ovaj program Radni dan bez stresa. Ako ste ikada bili na satu joge, vjerojatno ste na kraju prošli kroz vođeno opuštanje. Mnogima je ovo pravo otkriće – prilika da potpuno svjesni ležite, bivate i ne radite ništa. Nekoliko minuta takvog svjesnog odmora ponekad odmori bolje nego nekoliko sati spavanja.

Slika opis

Program započinje pripremom za radni dan. Vježbe opuštanja tijela, svjesnog disanja i koncentracije zamislite kao ulaganje na svoj bankovni račun mira. Nakon nekoliko tjedana redovite vježbe moći ćete sa svog novog računa podizati sredstva koja će vam biti od koristi u stresnim situacijama. Program vas zatim vodi kroz pet ili deset minuta opuštanja. Isprobajte ih u kratkim uredskim stankama kada brzo trebate obnoviti energiju. Zadnji, ali ne manje važan dio programa, pomoći će vam da poslovne probleme ostavite gdje im je i mjesto – na poslu. Uz program dolaze i dvije bonus vježbe Zbogom adrenalinu – kao odgovor na sve posebno stresne situacije i Razbudite se – vježba brzog razbuđivanja – idealna za trenutke kad vas umor svlada na radnom mjestu.

Tehnike korištene u ovom programu inspirirane su jogijskim vježbama. Oslobođene religijskih asocijacija, desetljećima se uspješno primjenjuju izvan indijskog kulturnoreligijskog miljea. Primjerice dr. Herbert Benson prilagođenom meditacijskom tehnikom uspješno pomaže ljudima čije je fizičko zdravlje načeto stresom. Takva meditacija dokazano usporava metabolizam, normalizira rad srca, opušta mišiće i snižava krvni tlak.

Program Radni dan bez stresa sastavljen je od različitih tehnika disanja, glasom vođenog dubokog opuštanja, tehnika samoosvještavanja (tijela, pokreta, daha, misli i emocija), kreativnih vizualizacija, jednostavnih tjelesnih vježbi i pozitivnih afirmacija. Ove su tehnike odlično sredstvo za rješavanje problema prouzrokovanih prekomjernim stresom te su sastavni dio različitih medicinskih i wellness programa u cijelom svijetu.

Slika opis
image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

BUDNO TIJELO

Koliko ste puta boreći se protiv budilice poželjeli spavati još pet minuta? Pa još pet? Mogli biste ranije poći na spavanje, no to je mnogima, iz profesionalnih ili iz privatnih razloga, neizvedivo. Stvorite radije novu jutarnju naviku. U svoj (radni) dan  prenesite što više opuštenosti iz dubokog sna. Program vas istovremeno uči da primjećujete položaj tijela i eventualne napetosti. Ta će vam vještina koristiti provodite li veći dio dana na nogama ili u stolici. Opušta vratne mišiće i razgibava kralježnicu. Potiče vratnu cirkulaciju. Posredno opušta cijelo tijelo. Snižava visok krvni tlak.

 

Budno disanje

Fizički neaktivan stil života ostavlja traga ne samo na mišićima već i na disanju. Previše stresnih situacija i premalo izazova za tijelo ukrućuju prsni koš i oslabljuju respiratorne mišiće. Dubokim  disanjem smanjujemo tjeskobu i suprotstavljamo se stresu. Zanimljivo je da mozak, iako čini samo 2% tjelesne mase, troši čak četvrtinu udahnutog kisika. Ovom vježbom stvaramo preduvjete za potpunije disanje i bolju mentalnu aktivnost.Duboko dišući održavamo elastičnost plućnog tkiva, ujedno koristeći mišiće koji popravljaju držanje. Ljudi koji pate od previsokog krvnog tlaka, lakšeg oblika astme i emfizema vjerojatno će primijetiti olakšanje. Važan učinak dubokog disanja je i detoksifikacija organizma ulijed ubrzane izmjene ugljičnog dioksida i kisika. Spomenimo i učinke koji izravno djeluju na raspoloženje: opuštaju se akutne i kronične mišićne napetosti oko srca i probavnih organa, živčani sustav se smiruje, smanjuju se napetost i tjeskoba. Pomoći će kod blaže depresije i emocionalnih problema promovirajući psihofizičku stabilnost i osjećaj cjelovitosti. Naposljetku, aktiviranjem dijafragme suprotstavlja se tipičnom simptomu stresa: disanju isključivo prsnim košem uz imobiliziranu dijafragmu.

 

Budan um

Posao nam često nalaže da se bavimo s više stvari u isto vrijeme. Pokušavamo si pomoći podsjetnicima, planerima, različitim programima… No, iako donekle korisna, sva ta pomagala i sama nam predstavljaju dodatno opterećenje. Posvetimo radije nekoliko minuta svaki dan razvijanju koncentracije. Uspijemo li se usredotočiti na ono čime se trenutačno bavimo radit ćemo uspješnije i biti zadovoljniji. Nakon nekoliko tjedana svakodnevne vježbe primijetit ćete da postajete smireniji i manje podložni stresu. Istovremeno ćete se bolje koncentrirati.

 

opuŠtanjE na poslu

Nađete li pet ili deset minuta za kratki predah, vjerujemo da je ovakvo opuštanje najbolje što možete napraviti za sebe. Napeto tijelo nemilosrdno troši energiju. Zašto biste pola doručka potrošili na grčenje ramena 1ili na stiskanje vilice? Zatvorite oči i osvježite se mirom duboko opuštenog tijela. Jednom kad doživite duboku opuštenost, taj osjećaj možete prizvati u napete situacije i ublažiti svoje stresne reakcije. Vježba duboko opušta i brzo odmara - vješti vježbači se za pet ili deset minuta mogu odmoriti kao da su odspavali pun sat.

 

Duboko opuŠtanje

Često satima nakon kraja radnog dana proživljavamo stresne situacije. Što smo trebali reći ili učiniti, kako ćemo se sutra postaviti, jesmo li dovoljno priznati, je li posao dovoljno siguran... Smirivanjem mentalne aktivnosti i odmicanjem od problema postat ćemo otvoreniji, pristupačniji i manje napeti. Istovremeno, spustit ćemo se iz glave i osjetiti da smo i tijelo. Priznat ćemo potrebu za odmorom, ravnotežom i umjerenošću. Redovito vježbajte i počet ćete doživljavati svijet skladnijim. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

Bonus vjeŽBA: Zbogom adrenalinu

Adrenalin, hormon za kojim žude ekstremni sportaši, u uredu je sve samo ne poželjan. Izaziva lupanje srca, sužava krvne žile i ubrzava disanje, pripremajući nas na trenutačnu i snažnu reakciju. Taktika  “bori se ili bježi” dobro funkcionira u divljini. U uredu ona širi nemir, nestrpljenje i paniku. Niti ćemo napasti razjarenog šefa, niti pobjeći glavom bez obzira. Otrpjet ćemo „adrenalinsku kupku“ i eventualno škartirati šalicu s natpisom “Najbolji radnik”. Ili ćemo se, kao u ovoj vježbi, stezanjem mišića osloboditi napetosti i lakše nastaviti dan. Vježba opušta, smiruje. Sprečava „nagomilavanje“ negativnih emocija.

 

Bonus VJEŽBA: Razbudite se

Razne stvari određuju kad će nam se prispavati i gotovo ih je nemoguće kontrolirati: u koliko sati smo otišli na spavanje, koliko dugo smo spavali, kada i koliko smo jeli, da li nam je zanimljiv posao kojim se bavimo…  Hvata li vas pospanost na poslu, trenutačno ćete si pomoći provjerite li dvije stvari: položaj tijela i dubinu disanja. Zgrbljeno sjedenje komprimira abdomen i onemogućuje nisko disanje. Preostaje nam plitko disanje iz prsnog koša, najmanje poželjno od svih vrsta disanja. Isturena pak glava kruti vratne mišiće i usporava lokalni krvotok. Ova vježba razbuđuje tako da budi disanje i korigira pogrbljeno sjedenje. Punim plućima naprijed! Ova vježba pomaže slično kao i u vježbi 2. Budno disanje. Sjetimo li se povremeno disanja, uočit ćemo manje korištene dijelove pluća i slobodnije prodisati.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Radni dan bez stresa":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

Stres najčešće shvaćamo kao nešto što nas živcira ili zabrinjava - problemi na poslu, obiteljski problemi, polaganje ispita, bolest, svađa, nasilje... Međutim, naše tijelo doživljava stres na drugačiji - mnogo širi način. Stres je sve što od nas zahtijeva prilagodbu, svaka promjena u našim životnim okolnostima, povoljne ili nepovoljne naravi. Već i samo zamišljanje ili predosjećanje promjene stvara stres.

    • Što je stres i kako nastaje
    • Tipovi ličnosti naročito podložni stresu
    • Posao i stres kao problem suvremenog čovjeka
    • Strategije suočavanja sa stresom…

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Radni dan bez stresa".

 

VJEŽBa: RADNI DAN BEZ STRESA

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Radni dan bez stresa" možete raditi nakon iscrpljujućeg radnog dana, posebno ako vam posao uključuje puno sjedenja i rad za računalom.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Vrlo jasno i jezgrovito opisana problematika i posljedice proživljavanja raznih oblika stresa na poslu. Glas spikerice vrlo je ugodan i djeluje na emocije, opuštanje i umirivanje duha i tijela. Odlično vođen program disanja i opuštanja te izbacivanja stresa iz tijela!

image

Program Radni dan bez stresa pomogao mi je da osvijestim i ovladam svojim reakcijama na stres. Stres na poslu nije uvijek istog intenziteta te ga često nisam bila ni svjesna, osjećala bih samo nelagodu u tijelu te gubitak energije na kraju radnog dana. Zahvaljujući ovom naslovu u kratkom roku sam naučila opustiti tijelo i um. Vježbe sada često primjenjujem na poslu, za vrijeme pauze.

image

Naruči odmah

Naslov Radni dan bez stresa odličan je izbor ako ste napeti na poslu i potrebno vam je brzo i efikasno opuštanje. Najviše su mi se svidjele odlične i učinkovite vježbe disanja. Vježbe za opuštanje na poslu na lagan način dovode do opuštanja cijelog tijela i svatko ih može s lakoćom odraditi.

image

Svidio mi se sadržaj cijelog paketa: audio CD, bonus DVD i brošura sa naputcima za pravilno izvođenje vježbi. Vježbe su opisane na detaljan, ugodan i jasan način. Moje iskustvo je da se redovitim prakticiranjem ovih tehnika možemo u potpunosti osloboditi stresa. Preporučila bih naslov svima koji su pod velikim stresom i koji ga se žele riješiti na jednostavan način. Istaknula bih da se količina stresa smanjuje već nakon prvog dana vježbanja! U svakom slučaju jedan divan, dobar i koristan audio-vizualni paket za svaku preporuku.

image

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Radni dan bez stresa" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Radni dan bez stresa" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.