Close

Kako pobijediti strah

Zbog složenosti i nepredvidljivosti svijeta u kojem živimo i ljudskog društva, kao i zbog činjenice da je strah najprimarnija, najranija emocija malog djeteta, različiti strahovi sastavni su dio vaših svakodnevnih iskustava. To je prirodno, no ponekad strah može upravljati životima ljudi i činiti ih nesposobnima za proaktivnost i promjenu. U tom slučaju, vrlo je vjerojatno da vas u djetinjstvu važne osobe nisu naučile nositi se sa strahom ili su možda i same živjele u strahu i izražavale ga na dramatičan način.

Slika opis

U ovom programu istražit ćete uzroke i posljedice vaše uvjetovanosti strahom, te ćete se usmjeriti na izmjenu tih obrazaca, izgradnju drugačije perspektive i pozitivnijeg odnosa prema životu. Upornim radom možete postići znatno rasterećenje i promjenu emocionalnih obrazaca. Ovaj program može pridonijeti kvaliteti vašeg života i ako su vaši strahovi blagi i uobičajeni, a ne samo kod teških obrazaca.

Strah je osnovna, instinktivna emocija i podloga mnogima drugima - ljutnji, ljubomori, pa često i tuzi ili stidu. Ljutnja i tuga mogu se temeljiti na strahu da će se neugodna situacija ponavljati i da se nećemo moći nositi s njom, dok ljubomora i stid nastaju na temelju straha da s nama nešto nije u redu, da smo manje vrijedni od drugih.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

OpuŠtanje tijela i uma

Ukoliko ste posebno napeti ili pod stresom, preporučamo da prije izvođenja vježbi iz programa, uvijek prvo izvedete ovu kratku pripremnu vježbu opuštanja. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

IstraŽivanje straha

Mnogi od naših strahova pretjerani su ili čak potpuno nerealni u odnosu na stvarne prilike. To u pravilu znači da potječu iz neriješenih dječjih osjećaja koji su još prisutni u podsvijesti. U strahu ponekad nismo čak niti potpuno svjesni čega se zapravo bojimo. Otkrijemo li uza što je strah stvarno vezan, možemo prepoznati da se ne radi o realnom strahu i time ga lakše kontrolirati. Ova vježba detaljno istražuje elemente vašeg straha. Koristite ju kad imate dovoljno vremena da se umirite i detaljno istražite svoj strah, primjerice kad vas za nekoliko sati ili dana očekuje zastrašujuća situacija. Možete ju koristiti i za situacije u prošlosti u kojima je vaš strah bio pretjeran u odnosu na realnost.

 

Umirivanje unutarnjeg djeteta

Unutarnjim djetetom zovemo dijelove naše podsvijesti koji su potisnuti i odcijepljeni, vezani uz neugodnu situaciju s kojom se kao djeca nismo mogli nositi. Ti dijelovi nas nisu u kontaktu sa stvarnošću i vanjskim okolnostima, već kao da su „zamrznuti“ u vremenu u kojem smo ih potisnuli. Sa svojom podsviješću ne možete stupiti u kontakt racionalno, već isključivo kroz emocije. Zbog toga se nastojte što snažnije uživjeti u emocije tokom vježbe. U ovoj vježbi radimo na uspostavljanju kontakta s dječjim dijelom vas vezanim uz strah i pomažemo mu da se ponovno poveže sa stvarnošću. Ova vas vježba može odvesti u snažne emocije i neugodna sjećanja. Ako osjećate da vas emocije preplavljuju, prekinite vježbu, učinite jednu od vježbi opuštanja i poželjno je da se obratite profesionalnoj osobi za rad s tim emocijama.

 

UČenje sigurnosti

Mnogi obrasci koji nam otežavaju život nastali su modeliranjem odnosno učenjem kroz imitaciju. To počinje već u najranijoj dobi i u prvom je redu vezano uz blisku obitelj. Učenje uživljavanjem u ulogu druge osobe jedan je od osnovnih i prirodnih načina na koji djeca uče. To načelo možemo svjesno koristiti. Ponavljajte ovu vježbu s vremena na vrijeme, jer je podsvijesti potrebno vrijeme i ponavljanje da bi prihvatila nov način ponašanja. Također, učvrstite rezultate ove vježbe vježbanjem željenog ponašanja u stvarnim situacijama.

 

Sigurno odrastanje

Ova vježba usmjerena je na zamišljanje drugačije prošlosti kako bismo svojoj podsvijesti dali drugačiju percepciju sebe i svijeta oko sebe. Naša podsvijest ne razlikuje maštu od stvarnosti. Prošlost ne možemo promijeniti, ali mijenjanjem percepcije prošlosti i stvaranjem novih osjećaja možemo promijeniti emocionalni doživljaj prošlosti i samih sebe. Zato i zamišljena drugačija prošlost može dati stvarne rezultate u promjeni emocionalnih obrazaca. Preporučujemo češće ponavljanje ove vježbe radi trajne pozitivne promjene vaših emocionalnih obrazaca. Važno je da se tokom vježbe što više emocionalno uživite u slike koje zamišljate, stvorite snažne emocije, jer emocije imaju daleko veći dojam na podsvijest nego racionalno razmišljanje.

 

SuoČavanje sa strahom

Mnogi naši strahovi nerealni su i pretjerani. Često zbog straha izbjegavamo čak i razmišljati o situaciji koje se bojimo. S druge strane, nerijetko kad stvarno razmislimo o tome možemo prepoznati da ishodi kojih se plašimo ne samo da nisu toliko strašni kakvima ih zamišljamo, nego i da su vrlo malo vjerojatni. Ova vježba suočava vas s vašim strahovima kako bi se smanjio stres koji proizlazi iz izbjegavanja i nastojanja da potisnemo strah. Ova vježba ne rješava najdublje uzroke straha, ali vam može pomoći u kombinaciji s ostalim vježbama, posebno kad se pripremate za pojedinu zastrašujuću situaciju. Osjetite li emocije koje su previše snažne i iznimno neugodne, prekinite vježbu, napravite neku od vježbi opuštanja i potražite savjet osposobljene osobe.

 

Vizualizacija pozitivnih ishoda

Nerijetko smo naučeni automatski razmišljati o svemu lošem što bi nam se moglo dogoditi. Marku Twainu pripisuje se izreka: „Moj život bio je pun teških nesreća od kojih se većina nikad nije dogodila.“ Djelomično je to rezultat evolucije u kojoj su preživljavale životinje koje bi bile oprezne i predviđale opasnost. No velikim dijelom uvjetovano je i vlastitim iskustvima, ili učenjem od bliskih osoba – njihovih upozorenja, opomena i vlastitih strahova. Premda je nerealno očekivati samo pozitivno, možemo svjesno vježbati svoj um da se češće spontano usmjerava na ugodna očekivanja umjesto na neugodna. Ponavljajte ovu vježbu često kako bi se podsvijest naviknula na ovakav način razmišljanja.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako pobijediti strah":

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageIntrospekcija

imageVođena vizualizacija

imageAfirmacije

imageRad s unutarnjim djetetom

imagePsihodrama

imageSoulwork Systemic Coaching

Poneki strahovi možda nisu toliko uvjetovani samom situacijom koje se plašimo, već osjećajem da se nećemo smjeti ili znati obraniti. Ako ste kao djeca bili kažnjavani i zastrašivani kad biste se suprotstavili ili iskreno izrazili, možda ste razvili strah od konfliktnih situacija.

    • Prepoznavanje obrazaca straha
    • Utjecaj odgoja i značaj roditeljske podrške
    • Strah od vlastitih osjećaja
    • Suočavanje s anksioznosti...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako pobijediti strah".

 

VJEŽBa: Kako pobijediti strah

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako pobijediti strah" vam može pomoći u suočavanju sa strahom na način da vas osnažuje i daje stabilnost.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako pobijediti strah" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako pobijediti strah" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.