Close

Kako prevladati sram i krivnju

Sram i krivnja teške su emocije koje mogu voditi socijalnoj disfunkciji, anksioznosti, psihosomatskim simptomima, pa i autodestrukciji. Najčešće su uvjetovane odgojem u kojem je prisutna manipulacija stidom i krivnjom umjesto razgovora i razumijevanja. Sram i krivnja pripadaju u najneugodnije emocije, koje ljudi maskiraju obrambenim mehanizmima i agresijom pa ih je teško prepoznati i prihvatiti njihovo postojanje u sebi, a često su i neki od ključnih uzroka razvoja depresije.

Slika opis

U ovom programu istražit ćete uzroke i posljedice vaše uvjetovanosti sramom i krivnjom, te ćete se usmjeriti na izmjenu tih obrazaca, izgradnju drugačije perspektive i slike o sebi. Upornim radom možete postići znatno rasterećenje i promjenu emocionalnih obrazaca.

Ako ste iskusili snažnu manipulaciju sramom i krivnjom, može vam se potpuno prirodnim činiti da se tako osjećate u situacijama kad je to očito neprimjereno i nelogično, te vam može biti teško i razmotriti promjenu i drugačiju perspektivu. Uvjetovanje sramom i krivnjom više vas nego bilo što drugo potiče da izgubite povjerenje u vlastite iskrene osjećaje i prosudbe. Ustrajte u vježbanju i uključite istraživanje osjećaja sumnje u sebe u pojedine vježbe.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

OpuŠtanje tijela i uma

Ukoliko ste posebno napeti ili pod stresom, preporučamo da prije izvođenja vježbi iz programa, uvijek prvo izvedete ovu kratku pripremnu vježbu opuštanja. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

IstraŽivanje izvora stida

Stid je vrlo neugodan osjećaj kojeg od malena pokušavamo izbjeći i potisnuti. Što ga više potiskujemo, to on postaje snažniji i neugodniji kad napokon izbije na površinu. Jednom kad si dozvolimo prihvatiti i istražiti svoj stid, vjerojatno ćemo prepoznati da je on zapravo pretjeran i da nema pravih razloga za njega. Ova vježba pomaže vam prepoznati elemente stida, doći u kontakt s dijelovima sebe od kojih često bježimo i istražiti otkud taj osjećaj potječe. Pomaže vam ostvariti unutarnju stabilnost i prihvaćanje sebe. Koristite je kad imate dovoljno vremena da se umirite i detaljno istražite svoj stid. Možete je koristiti i za situacije u prošlosti u kojima je vaš stid bio pretjeran u odnosu na realnost.

 

IstraŽivanje izvora krivnje

Krivnja je jedan od najčešćih načina manipulacije unutar obitelji. Kako dijete ima emocionalnu i genetski uvjetovanu potrebu vjerovati roditeljima, ono automatski prihvaća svjetonazor i uvjerenja najbližih osoba. Osobi koja je odrasla u krivnji može biti vrlo teško uopće prepoznati i prihvatiti da je možda okrivljavanje bilo nerealno i manipulativno. U ovoj vježbi istražit ćemo što potiče i podržava vašu krivnju i odakle ona potječe. Izbjegavajte racionalno razmišljanje i otvorite se za informacije koje dolaze kroz emocionalne sadržaje.

 

PodrŠka unutarnjem djetetu

Krivnja i stid motiviraju nas da popravimo pogrešku i ponovno uspostavimo ravnotežu u odnosu. Ako ste učinili što možete da ispravite pogrešku, svjesni ste da ste naučili nešto iz određenog događaja i ne želite da se to ponovi, zdravi stid i krivnja će se obično rasplinuti jer nema više potrebe za njima. Ako i dalje osjećate stid ili krivnju, vjerojatno se radi o dječjim, uvjetovanim osjećajima. Takve osjećaje ne možete razriješiti kroz vanjske aktivnosti i racionalne uvide. Potrebno je raditi izravno s dijelom podsvijesti koji je zaostao u dječjem osjećaju stida ili krivnje. Ovu vježbu možete koristiti bilo za svaki od tih osjećaja pojedinačno, ili i stid i krivnju zajedno.

 

IstraŽivanje percepcije druge osobe

Kao djeca, ne možemo prepoznati svu unutarnju motivaciju koja navodi osobe oko nas da pretjerano ili manipulativno reagiraju. Teško nam je prepoznati njihovo ponašanje kao pretjerano ili nepravedno. Ako vas muči stid ili krivnja iz prošlosti, ili osobe iz vaše sadašnjosti svojim ponašanjem potiču u vama te osjećaje, unatoč tome što se trudite ispraviti pogrešku, vrijeme je da istražite što ih motivira na to. U ovoj vježbi, važno je da se što snažnije emocionalno uživite i pretvarate što bolje možete da ste druga osoba. Opasnost je u nastojanju da opravdamo sebe doživljavajući drugu osobu u lošem svjetlu, pa nastojte biti što objektivniji i prepoznati spontane, iskrene osjećaje.

 

Stvaranje nove proŠlosti

Ako ste odrasli u atmosferi punoj stida i krivnje, može vam biti teško i pokušati drugačije razmišljati i osjećati. Naša sjećanja i potisnuti dječji osjećaji oblikuju naša očekivanja i percepciju. Ne možemo promijeniti prošlost, no možemo učiniti nešto blisko tome – stvoriti nova „sjećanja“. Naša podsvijest ne razlikuje maštu od stvarnosti. Redovitim ponavljanjem ove vježbe i snažnim emocionalnim uživljavanjem, možete naviknuti svoju svijest na drugačiju sliku o sebi i stvoriti nova, drugačija očekivanja od svijeta i drugih ljudi.

 

Izgradnja samopouzdanja

Nije poželjno biti samopouzdani pod svaku cijenu ako to uključuje izbjegavanje priznavanja i ispravljanja pogrešaka. No ako ste učinili što ste mogli da ispravite grešku i odlučni ste da je više ne ponovite, vaš stid i krivnja vjerojatno potječu iz prošlih iskustava i nedostatka prilike da izgradite povjerenje u sebe i svoje osjećaje. Ova vježba pomaže vam da naučite davati podršku sebi. Važno je redovito je ponavljati kako bi se godinama ponavljani stari obrasci mogli postupno zamijeniti novima.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako prevladati sram i krivnju":

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageIntrospekcija

imageVođena vizualizacija

imageAfirmacije

imageRad s unutarnjim djetetom

imagePsihodrama

imageSoulwork Systemic Coaching

Sram i krivnja služe u prvom redu samokontroli, no odavno se već koriste kao osnovna sredstva kontrole nad drugim ljudima (uz strah).

    • Prirodna i nametnuta samokontrola
    • Stid i krivnja u funkciji kontrole nad drugima
    • Zdrava samokontrola kod djeteta
    • Kako se nositi s osobom koja manipulira krivnjom...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako prevladati sram i krivnju".

 

kako prevladati sram i krivnju

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako prevladati sram i krivnju"

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako prevladati sram i krivnju" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako prevladati sram i krivnju" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.