Close

Kako uspješno prestati pušiti

U Hrvatskoj puši između 25 i 30 % punoljetnih osoba. Iako svi znaju o rizicima pušenja, poput malignih oboljenja, astme, neplodnosti i loše cirkulacije, za mnoge je iskušenje, očigledno,  preveliko. Ponekad tako malo treba da se vratite pušenju, da se cijeli trud odvikavanja čini prevelikim i uzaludnim. No  jednako malo nedostaje i da ustrajete u nepušenju, samo ako usvojite tehnike koje će vam pomoći da krizu lakše prebrodite te upoznate mehanizme koji u času odustajanja vama upravljaju.

Sa željom da ustrajete u odluci da prestanete pušiti i da proces prestanka pušenja bude uspješan nudimo vam izabrane vježbe opuštanja, vježbe disanja i afirmacije koje će vas podržati koji god program odvikavanja odabrali. Uravnotežen živčani sustav bit će vam dobar saveznik ne samo u stjecanju nove zdrave navike, već i u svakodnevnom životu.

Slika opis

Program Kako uspješno prestati pušiti donosi i dvije bonus vježbe. Vježba Spasonosna šesta minuta poslužit će vam kao dobra zamjena za cigaretu svaki put kada osjetite potrebu za pušenjem. Osim što će djelovati na smanjenje ili na čak potpuni nestanak želje za duhanom ova će vas vježba opustiti i smiriti. Čista pluća jest kratka i jednostavna vježba pomoću koje možete brzo izbaciti duhanski dim te tako pročistiti pluća. Vježbu je nabolje koristiti nakon što napustite zadimljen i zagušljiv prostor.Preporučujemo vam da vježbe iz ovog programa koristite i nakon što prestanete pušiti jer, osim što pomažu pri prestanku pušenja, one i blagotvorno djeluju na vaš organizam. Svjesno disanje i duboko opuštanje utječu na povećanje kvalitete života, zahvaljujući njima osjećat ćete se zdravije i opuštenije.  

Tehnike korištene u ovom programu inspirirane su jogijskim vježbama. Oslobođene religijskih asocijacija, desetljećima se uspješno primjenjuju izvan indijskog kulturnoreligijskog miljea. Primjerice dr. Herbert Benson prilagođenom meditacijskom tehnikom uspješno pomaže ljudima čije je fizičko zdravlje načeto stresom. Takva meditacija dokazano usporava metabolizam, normalizira rad srca, opušta mišiće i snižava krvni tlak.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

Nove ideje, nova snaga

Duboko opuštanje, iako vas ovdje priprema za afirmacije, i samo pomaže kada prestajete pušiti. Ono produbljuje disanje i osvještava mišićne napetosti. Također, pribjegavate li pušenju zbog opuštanja, ovako ćete se opustiti neusporedivo zdravije! Vježba nas osvještava razloga zbog kojih pušimo i mijenja stavove.

 

Zdrava navika

Fizički neaktivan stil života ostavlja traga ne samo na mišićima, već i na disanju. Previše stresnih situacija i premalo izazova za tijelo ukrućuju prsni koš i oslabljuju respiratorne mišiće. Dubokim disanjem smanjujemo tjeskobu i suprotstavljamo se stresu. Zanimljivo je da mozak, iako čini samo 2% tjelesne mase, troši čak četvrtinu udahnutog kisika. Ovom vježbom stvaramo preduvjete za potpunije disanje i za bolju mentalnu aktivnost. Duboko disanje ubrzava metabolizam i posredno jača imunološki sustav preko endokrinog sustava. Pospješuje drenažu limfe (čak do 1500 %) i krvotok, a zbog djelovanja dijafragme ubrzava venoznu cirkulaciju. Pokreti dijafragme također masiraju abdominalne organe, jačaju slezenu, želudac, gušteraču, dekongestiraju jetru te pospješuju izlučivanje žuči. Duboko dišući održavamo elastičnost plućnog tkiva, ujedno koristeći mišiće koji popravljaju držanje. Ljudi koji pate od previsokog krvnog tlaka, lakšeg oblika astme i emfizema vjerojatno će primijetiti olakšanje. Važan učinak dubokog disanja jest i detoksifikacija organizma uslijed ubrzane izmjene ugljičnog dioksida i kisika. Spomenimo i učinke koji izravno djeluju na raspoloženje: opuštaju se akutne i kronične mišićne napetosti oko srca i probavnih organa, živčani sustav se smiruje, smanjuju se napetost i tjeskoba. Pomoći će kod blaže depresije i emocionalnih problema promovirajući psihofizičku stabilnost i osjećaj cjelovitosti. Naposljetku, aktiviranjem dijafragme suprotstavlja se tipičnom simptomu stresa: disanju isključivo prsnim košem uz imobiliziranu dijafragmu.

 

Sretan nepuŠaČ

Tehnika naizmjeničnog disanja uravnotežuje živčani sustav poboljšavajući tako raspoloženje i mentalne sposobnosti. Vježba uravnotežuje živčani sustav

 

Afirmacije za prestanak puŠenja

Afirmacije vam pomažu da ustrajete u svojoj namjeri – prestanku pušenja. Smanjit će unutrašnje otpore i prorijediti misli koje vam odmažu. Afirmacije stvaraju pozitivno ozračje, učvršćuju vašu odluku i opuštaju vas.

 

Bonus: Spasonosna Šesta minuta

Kada osjetite potrebu za „samo jednom“, pričekajte pet minuta. U većini slučajeva, želja potpuno nestane. Preporučujemo vam da to vrijeme provedete promatrajući tijelo i misli, opuštajući se. Vježba pomaže da dublje, zdravije dišete, uklanja mišićne napetosti i osvještava nas razloga zbog kojih pušimo te mijenja stavove.

 

Bonus: Čista pluĆa

Sve češće viđamo ljude da plitko dišu. Posturalni problemi, stres i nedovoljno fizičke aktivnosti sputavaju i udah i izdah. Počnete li odlučnije izdisati, izbacit ćete više izdisanog zraka iz pluća i stvoriti mjesto za novi udah. Vježba čisti pluća i poboljšava izmjenu plinova

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Radni dan bez stresa":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

Možda ste obeshrabreni jer ste i sami u više navrata pokušavali prestati pušiti, ali jednostavno nije bilo uspjeha. Uvijek ste se iznova vraćali cigareti. Morate biti svjesni da je nikotin vrlo moćan neprijatelj koji je zagospodario Vama i Vašim životom. Ne smijete ga podcijeniti.

    • Zašto prestati pušiti
    • Djelovanje duhana na organizam
    • Apstinencijski simptomi
    • Strategija prestanka pušenja u 15 jednostavnih koraka
    • Ispiti za pušače...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako uspješno prestati pušiti".

 

Kako uspjeŠno prestati puŠiti

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako uspješno prestati pušiti" čisti pluća i vraća površinu alveolama kroz koje se izmjenjuju plinovi, a čija se površina gubi kod dugotrajnog pušenja..

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako uspješno prestati pušiti" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako uspješno prestati pušiti" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.