Close

Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju

U suvremenom svijetu neprestano se ukazuje potreba za stjecanjem novih znanja i vještina. Tijekom procesa obrazovanja, u školi, na fakultetu, na poslu – učenje je dio naše svakodnevice te i naš uspjeh ovisi o brzni i kvaliteti učenja. Pamćenje i koncentracija iznimno su važni za uspješno učenje. Stoga je izrađen ovaj program vježbi koji je naročito pogodan za učenike, studente i sve one čiji posao zahtijeva kontinuirano usvajanje novih znanja.

Program Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju pomoći će vam unaprijediti svoje mentalne potencijale. Djelujući na poboljšanje pamćenja i koncentracije povećat ćete učinkovitost učenja.

Slika opis

Program se sastoji od vježbi koje vas pripremaju za učenje i vježbi koje će vam pomoći da se brzo i efikasno odmorite tijekom učenja. Vježbe Vođeno opuštanje i Vođeno disanje idealne su za pripremu u procesu učenja, a vježbe za poboljšanje pamćenja i koncentracije Dahom do boljeg pamćenja i Za bolju koncentraciju mogu se koristiti prije učenja, ali i u pauzi učenja. Vježba Ugodno učenje namijenjena je opuštanju i akumuliranju dodatne energije potrebne za dugotrajno učenje. Posljednja vježba Opuštanje nakon učenja/ispita idealna je za duboko opuštanje nakon učenja ili oslobađanje od stresa nakupljenog tijekom ispita.

Program donosi i dvije bonus vježbe. Vježba Doživite uspjeh jest vizualizacija koja će vam poslužiti kao mentalna priprema za ispit. Pomoći će vam da se osjećate smirenije i samopouzdanije. Vježba Brzo opuštanje namijenjena je oslobađanju napetosti u gotovo svim situacijama u kojima imate nekoliko minuta na raspolaganju. Stoga je pogodna za izvođenje neposredno prije, ali i za vrijeme samog ispita.

Tehnike korištene u ovom programu inspirirane su jogijskim vježbama. Oslobođene religijskih asocijacija, desetljećima se uspješno primjenjuju izvan indijskog kulturnoreligijskog miljea. Primjerice dr. Herbert Benson prilagođenom meditacijskom tehnikom uspješno pomaže ljudima čije je fizičko zdravlje načeto stresom. Takva meditacija dokazano usporava metabolizam, normalizira rad srca, opušta mišiće i snižava krvni tlak.

Slika opis
image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

opuŠtanje – priprema za uČenje

Kvaliteta sna usko je povezana sa sposobnošću pamćenja. Dok spavamo pada razina hormona stresa u mozgu, a  hipokampus, dio mozga zadužen za učenje i pamćenje, funkcionira bolje. Nekoliko minuta dubokog opuštanja može odmoriti kao i pola sata dobrog spavanja, pa je vođeno opuštanje idealna priprema za učenje. Vježba duboko opušta. Brzo obnavlja energiju. Smanjuje razinu stresa. Olakšava učenje i pamćenje.

 

disanje - priprema za uČenje

Duboko disanje smiruje misli i izoštrava koncentraciju. Već nekoliko minuta dubokog disanja pospremit će vašu „mentalnu radnu površinu“. Što vas manje ometaju nevezane misli, učinkovitije ćete učiti. Budući da uvijek i svuda možete duboko disati, sjetite se ove tehnike i neposredno prije ispita. Duboko dišući održavamo elastičnost plućnog tkiva, ujedno koristeći mišiće koji popravljaju držanje. Ljudi koji pate od previsokog krvnog tlaka, lakšeg oblika astme i emfizema vjerojatno će primijetiti olakšanje. Važan učinak dubokog disanja jest i detoksifikacija organizma uslijed ubrzane izmjene ugljičnog dioksida i kisika. Spomenimo i učinke koji izravno djeluju na raspoloženje: opuštaju se akutne i kronične mišićne napetosti oko srca i probavnih organa, živčani sustav se smiruje, smanjuju se napetost i tjeskoba. Tako se olakšava i učenje i pamćenje.  Pomoći će kod blaže depresije i emocionalnih problema promovirajući psihofizičku stabilnost i osjećaj cjelovitosti.

 

Dahom do boljeg pamĆenja

Tehnika naizmjeničnog disanja uravnotežuje živčani sustav poboljšavajući tako mentalne sposobnosti. Idealan je uvod u učenje.

 

Za bolju koncentraciju

Vježbajući koncentraciju ulažemo u učinkovitije učenje. Uvježbamo li misli da se stalno usmjeravaju na gradivo, učit ćemo kvalitetnije i brže. Štoviše, duga neprekinuta koncentracija ispunit će nas mirom i zadovoljstvom. Nakon nekoliko tjedana svakodnevne vježbe primijetit ćete da postajete smireniji i manje osjetljivi na stres. Istovremeno ćete se bolje koncentrirati.

 

Ugodno uČenje

Otkrijte nesvjesne napetosti mišića i loše držanje. Opuštanjem napetih mišića oslobodit ćete dodatnu energiju za učenje. Dovedete li kralješnicu u pravilan položaj, osjećat ćete se bolje i za vrijeme učenja i poslije učenja. Tu su i vježbe za vrat koje dovode više krvi prema mozgu te posredno opuštaju tijelo. Ova vježba opušta vratne mišiće i razgibava kralješnicu. Potiče vratnu cirkulaciju. Posredno opušta cijelo tijelo. Snižava visoki krvni tlak. Oslobađa energiju za učenje.

 

OpuŠtanje nakon uČenja/ispita

Cjelodnevna koncentracija i pamćenje mogu umoriti i poput teškog fizičkog rada. Tijelo ćemo protegnuti ili istrčati, no kako odmoriti mozak? Vođeno, svjesno opuštanje u kojem si sugeriramo ugodne prizore, istovremeno odmara tijelo, smiruje misli i oživljava dobre osjećaje. Povucimo se na nekoliko minuta na svoju privatnu plažu i istinski se odmorimo! Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

Bonus: DoŽivite uspjeh - priprema za ispit

Spremate li se za ispit, ova vizualizacija povećat će vaše samopouzdanje i smanjiti napetost. Vježbajte ju ponekad i prije učenja. Učit ćete motiviranije povežete li učenje s osjećajima uspjeha i zadovoljstva. Vježba smanjuje napetost. Povećava motivaciju i samopouzdanje.

 

Bonus: Brzo opuŠtanje (pred ispit/za vrijeme ispita)

Male napetosti kojih često nismo sasvim svjesni prekrivamo većim, svjesnim kontrakcijama mišića. S izdahom opuštamo cijelo područje napetosti, otpuštajući tako i nesvjesne napetosti. Ako ste prije ispita vrlo napeti, ova vježba je za vas! A budući da je tako brza i jednostavna, može se koristiti čak i za vrijeme pismenog ispita. Vježba duboko i brzo opušta kronično napete mišiće.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

Pamćenje je značajno za čovjeka, za njegov razvoj i njegov identitet. Ono je u uskoj vezi s učenjem, mogli bismo reći da bez njega učenje ne bi imalo smisla jer je pamćenje aktivnost zahvaljujući kojoj se čuvaju informacije, a ujedno je i dio procesa kojim čovjek obrađuje te informacije.

  • Što je pamćenje i koje vrste pamćenja postoje? Koji su faze i procesi pamćenja?
  • Strategije za uspješnije pamćenje i bolju koncentraciju.
  • Mnemotehnika, organizacija učenja i druge tehnike i savjeti...

Knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju".

 

VJEŽBA: pamĆenje i koncentracijA

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju" pospješuje koncentraciju, bistri i razbuđuje.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Program Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju najviše mi je koristio prije početka učenja, i to ponajviše prva vježba vođenog opuštanja gdje prolazak kroz vježbu zahtijeva koncentraciju na određene dijelove tijela. Uvijek sam nakon te vježbe izvukao energije za još barem dodatnih sat i pol do dva sata mentalnog rada. Uz tehnike disanja s naslova, shvatio sam koliko je pravilno disanje izuzetno važno, a tako ga olako shvaćamo.

image

Pripreme za učenje uz ovaj program puno su mi pomogle jer sam kampanjac i ništa ne radim na vrijeme nego sve u zadnji čas. Bez obzira na kampanjski pristup, uz vježbe iz naslova s lakoćom bih se usredotočila na ono što je najvažnije. U svakom slučaju jedan divan i koristan audio-vizualni paket koji bih svakom preporučila, a posebno onima koji nisu dugo učili ili imaju problema s koncentracijom.

image

Naruči odmah

Primjenom ovih vježbi i tehnika disanja spoznao sam koliko je danas bitno opustiti se kako zbog učenja tako i zbog nas samih. Tehnike su jednostavne, ne uzimaju puno vremena, pomažu da kvalitetnije učimo i utječu pozitivno na naše zdravlje. Općenito u životu kad se nalazimo u situacijama koje uzrokuju stres i kad se moramo usredotočiti na zadatke bez obzira na njihovu svrhu, ove tehnike pravo su rješenje. Preporučio bih ovaj program svima koji žele poraditi na poboljšanju pamćenja i koncentracije.

image

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina "Kako poboljšati pamćenje i koncentraciju" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.