Close

Opušteni kad god zaželite

Vježbe opuštanja s kojima ćete se susresti u ovom programu inspirirane su jogijskim tehnikama. Budući da je umirenje vrtloženja svijesti središnja tema joge, ona nudi izuzetno djelotvorne tehnike, koje su u posljednjih četrdesetak godina potvrđene i u zapadnjačkim istraživanjima. Neke se izvode tijelom, neke dahom, a neke maštom. Naučite one koje vam djeluju najprirodnije. Čak i ako odaberete samo jednu tehniku, redovitim ćete vježbanjem znatno poboljšati svoje raspoloženje i smanjiti napetost. Vježbe za tijelo izravno se bave mišićnim napetostima. Jednostavnim, prirodnim pokretima opustit ćete tijelo i pripremiti se tako za dublje razine opuštanja. Ove vježba najučinkovitije su ako ih radite na tihom, toplom i udobnom mjestu gdje imate svoj mir. Privlači li vas više dodir s prirodom, vjerojatno ćete se pronaći u vježbama disanja. Meditativna pažnja koja se tu razvija od neobične je pomoći u svakodnevnom stresu. Ako ste svjesni svojeg disanja, brzo ćete prepoznati porast napetosti. Isto tako, jednom kad razvijete vještinu disanja, manje ćete ovisiti o svojim i tuđim raspoloženjima. Tu je i vizualizacija, odnosno detaljno oživljavanje ugodnog prizora kojim smirujemo živčani sustav i aktiviramo refleks opuštanja.

Slika opis

Najvidljivije dobrobiti opuštanja su smanjeni utjecaj stresa i mentalne napetosti. Nova istraživanja govore o dijabetičarima kojima tehnike za opuštanje smanjuju potrebu za inzulinom, o astmatičarima koji opušteni lakše dišu, o ljudima čiji su kronični bolovi opuštanjem znatno smanjeni.

Kao i drugdje, koliko vremena uložite u učenje i prakticiranje ovih tehnika, toliko ćete i dobiti. Provedite zato barem petnaestak minuta dnevno, po mogućnosti tridesetak, duboko se opuštajući. Iskusniji to rade pred spavanje, no ako tek učite tehnike opuštanja, vjerojatno ćete zaspati i umjesto željenih petnaest, opuštati se tek dvije minute. A svaka minuta provedena u opuštanju dragocjena je: odmaramo srce, pluća, snižavamo krvni tlak, podižemo imunitet… Popis se nastavlja, na vama je da ga dopunite.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

Na valovima opuŠtanja

Sve u prirodi ima svoj ritam. Pokrete valjanja možete zamisliti kao izraz manje vidljivih tjelesnih ritmova – otkucaja srca, disanja, moždanih valova ili, pak, kao odraz Sunčevih i Mjesečevih mijena, plime i oseke, smjene dana i noći. Koja god vam slika najbolje odgovarala, uživite se. Postanite dah i pokret. Vježba opušta mišićne napetosti, osvještava tijelo i eventualne asimetrije, pomaže kod bolova u leđima uzrokovanim dugim sjedenjem, razbuđuje te smanjuje mentalnu napetost.

 

Otpustite, ma Što god bilo…

U ovoj vježbi simbolički napuštate kontrolu i prepuštate se trenutku. Ona ujedno pokazuje napetost i otpušta ju. Ako ispočetka ne osjetite val kroz tijelo, znači da ste ga negdje zadržali grčenjem. No, svaki sljedeći val opustit će vas sve dublje. Tako ćete proširiti svijest o tijelu i u zaboravljena područja. Vježba opušta mišićne napetosti, osvještava tijelo, smiruje, može i uspavati, i smanjuje mentalnu napetost.

 

Odahnite

Ova vježba opušta respiratorne mišiće. Opušteno disanje vrlo je važno jer je usko povezano s mislima i osjećajima. Često se pojavljuje kao posljedica duge izloženosti stresnim situacijama. Jednom kada plitko i napeto disanje prijeđe u naviku i samo postaje izvor napetosti. Svaki put kada primijetite da ste napeti, zapitajte se „Mogu li ljepše i potpunije disati?“ Vježba osvještava disanje, osvježava duh i tijelo i smanjuje mentalnu napetost. Dužim vježbanjem korigira nepravilnosti disanja.

 

Svjesno spavanje

Ovom tehnikom vrlo duboko opuštate tijelo i duh. Dok sustavno promatrate dijelove tijela, naići ćete na male napetosti koje inače ne primjećujete. Kada ih pustite, tijelo se smiruje, a s njim i misli. Ova vježba može poslužiti kao izvanredan uvod u san. Vježba duboko opušta, brzo obnavlja energiju, smanjuje razinu stresa i pomaže u osvještavanju iscrpljujućih obrazaca ponašanja.

 

ProdiŠite cijelim tijelom

Ova vježba dubokog opuštanja uči vas dubokom miru. Također, unaprijedit će vašu sposobnost da se brzo opustite. VJežba opušta respiratorne mišiće, osvještava disanje, osvježava duh i tijelo i smanjuje mentalnu napetost. Dužim vježbanjem korigira nepravilnosti disanja.

 

Na plaŽi

Vođeno, svjesno opuštanje u kojem ponovo proživljavamo ugodna sjećanja odmara tijelo, smiruje misli i oživljava dobre osjećaje. Povucite se na nekoliko minuta na svoju privatnu plažu i istinski se odmorite! Vježba opušta cijelo tijelo, smiruje disanje i razvija osjećaj povezanosti i cjelovitosti.

 

Bonus: Ako ste prenapeti da se opustite…

Ponekad vježbe koje bi trebale opustiti naizgled ne funkcioniraju. Razlog je često kombinacija unutrašnjeg nemira, problema s kojim se još nismo spremni suočiti i pripadajuće kronične napetosti u tijelu. Sljedeća vježba uvažava takvo stanje i pomaže dodatnim napinjanjem tijela. Svjesnim napinjanjem obuhvatit ćete i nesvjesne napetosti i tako ih lakše pustiti. Ovu vježbu možete raditi i kada osjetite višak adrenalina. Vježba opušta mišiće, smiruje misli i sprečava nagomilavanje štetnih osjećaja.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Opušteni kad god zaželite":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

Jedan je od najčešćih izgovora za bilo što, a posebno za aktivnosti koje su manje uobičajene i ne donose konkretne, vidljive izvanjske rezultate: nemam vremena! To je rijetko točno. U stvarnosti se daleko češće radi o odgađanju, nedostatku motivacije ili nekvalitetnoj organizaciji vremena. Većina tehnika opuštanja ne zahtijeva više od 10 - 15 minuta. Neke traže tek pokoju minutu tokom dana, mada pritom zahtijevaju češće prakticiranje.

    • Emocionalno-mentalne i tjelesne dobrobiti opuštanja
    • Kreiranje opuštajuće atmosfere
    • Briga o tijelu i fizičko opuštanje
    • Tehnike osvještavanja misli i emocija...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Opušteni kad god zaželite".

 

VJEŽBa: OpuŠteni kad god zaŽelite

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Opušteni kad god zaželite" opuštaju tijelo i um, sugeriraju prepuštanje gravitaciji, samopromatranje i osvještavanje daha.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Kod ovih vežbi sve je u savršenoj harmoniji: sadržaj, trajanje, boja glasa instruktora, tempo, kvalitet zvuka, muzika... Sve to zajedno vežbe čini jedinstvenim, esencijalnim i, što je najvažnije, zaista efikasnim. Dopada mi se što su vežbe raznovrsne i što razvijaju introspekciju. Pored toga što su me opustile, na moje veliko iznenađenje, vežbe su mi vratile i sećanja na neke dragocene, davno doživljene trenutke iz detinjstva, ispunjene potpunim mirom, spokojstvom i uživanjem u prirodi, mirisima i atmosferi... I pomogle su mi da taj mir ponovo osetim. Korisno je što je za svaku vežbu odštampano kratko uputstvo sa napomenom da li vežba razbuđuje ili uspavljuje, da je preporučljiva u slučaju povišenog ili sniženog krvnog pritiska i sl. Sjajnu dopunu i nadgradnju audio vežbama čini bonus DVD sa joga vežbama (isključivo fizičke vežbe lišene bilo kakve verske hinduističke obojenosti) te bonus knjiga u PDF formatu. Ovaj naslov bih zaista preporučila svakome.
P.S. Prijatelji me ponekad pitaju zašto sam kupila naslov sa vežbama za opuštanje, umesto da potražim besplatne na Internetu. Pre svega, radi se o poverenju. Sve povezano sa psihologijom je delikatno. Ovaj naslov je kreirao tim ljudi koji su profesionalci - stručni, kompetentni i registovani. Kada slušam ove vežbe opuštanja, ni na sekund se ne zapitam da li one sadrže poruke koje možda mogu biti štetne za mene. A to je presudno da se čovek opusti i da vežbe imaju učinka. Osim toga, dugo traganje za vežbama opuštanja na YouTube-u, oduzelo mi je previše vremena i energije, a davalo vrlo slabe rezultate. Uvek je ponešto nedostajalo - dovoljno da mi ne koristi!

image

Ukoliko želimo ostati zdravi i normalni u današnjoj ubrzanoj i stresnoj svakodnevici, jednostavno moramo pronaći vremena da pobjegnemo od problema i obaveza te opustimo tijelo i um. Metode koje sadrži ovaj naslov uistinu pomažu i opuštaju, i na psihičkoj i na fizičkoj razini. Ako želite biti opušteniji, zdraviji te pronaći mir u sebi, moja je preporuka da svakako nabavite ovaj naslov!

image

Vježbe iz programa me u kratkom roku oslobađaju mišićne napetosti te sam pomoću njih  naučila kontrolirati svoje tijelo i disanje. Naslov Opušteni kad god zaželite napravljen je na vrlo visokoj razini i zaista pomaže da se osjećamo opušteno u bilo kojem trenutku. Jako sam sretna što sam, sasvim slučajno, naišla na vašu stranicu i kupila naslov koji preporučujem apsolutno svima bez obzira na dob.

image

Naruči odmah

Primjenjujući vježbe s naslova često imam fizičke senzacije - kod ponekih vježbi osjetim valove kako mi prolaze tijelom i pri tome kao da odnose nagomilane napetosti iz tijela. Vježbe su izuzetno jednostavne i učinkovite te se mogu lako primijeniti u svakodnevnici. Ne zahtijevaju velik prostor i ne oduzimaju previše vremena. Kako su tehnike na mene povoljno djelovale već nakon kratkog vremena korištenja, preporučila sam naslov prijateljima te ljudima koji me okružuju.

image

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Opušteni kad god zaželite" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Opušteni kad god zaželite" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.