Close

Kako pobijediti nesanicu

Nakon nekoliko neprospavanih noći, svatko će se brzo složiti sa starom irskom poslovicom – „Nema lijeka do dobrog smijeha i dugog sna.“. Kvalitetno spavanje odmara kralježnicu, obnavlja tijelo i pročišćava ga. Dok spavamo, ako su zadovoljeni ostali uvjeti, izgrađuju se mišići. Također, redovno spavanje održava metabolizam i imunološki sustav. No, ni osam sati spavanja koje stručnjaci preporučaju neće nam puno koristiti ako nas more loši snovi. Jedna od zanimljivijih teorija o ulozi sna govori o razrješavanju trauma i odigravanju potisnutih reakcija. Ako smo previše skloni analiziranju i kontroliranju, upravo zato ne možemo zaspati. Ne možemo se isključiti, opustiti. Bojimo se, kalkuliramo, premećemo događaje po glavi, doslovno smo izvan sebe.

Slika opis

Bez obzira na to koji je vaš razlog, vjerujemo da ćete prepoznati učinkovitost jedne ili više vježbi iz ovog programa. Sve su to jednostavne tehnike koje ne zahtijevaju posebno predznanje. Pronaći ćete tu tjelesne položaje koji smiruju tijelo i uvode u san, zatim vježbe disanja koje uravnotežuju živčani sustav.

Naučit ćete se duboko i svjesno opustiti prije spavanja, što će izravno podići kvalitetu vašeg sna. Tu je i posebna tehnika disanja za gluho doba noći kada želite ponovo zaspati. Program upotpunjuje vježba koncentracije, odnosno meditacije, koja izravno podržava sve ostale vježbe, a pomaže vam i u svakodnevnim situacijama.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

vjeŽbe za uspavljivanje

Ove vježbe radite kraj kreveta i u njemu. Uz to što su ugodne i djeluju smirujuće, otpuštaju napetost iz dijelova tijela koje često zapostavljamo: stražnjih loža i donjih leđa. Svakako obucite pidžamu – zadnja vježba završava u krevetu, na leđima. Vježbe osvještavaju i opuštaju tjelesne napetosti te smiruju živčani sustav.

 

PovlaČenje osjetila

Zaspite li teško jer i dalje brinete o nedovršenim poslovima, opustite se uz vježbu kojom simbolički povlačite čula iz vanjskog svijeta. Kad legnete u krevet, pomislite: Dopuštam si istinski odmor. Vježba duboko smiruje te okreće pažnju prema unutra.

 

Duboko opuŠtanje

Jogijsko spavanje tehnika je kojom vrlo duboko opuštate tijelo i duh. Dok sustavno promatrate dijelove tijela, naići ćete na male napetosti koje inače ne primjećujete. Kada ih pustite, tijelo se smiruje, a s njim i misli. Ova je vježba izvanredan uvod u san. Zaspete li opušteni, primijetit ćete da se budite puni poleta. Duboko opušta. Vježba obnavlja energiju kada smo preumorni da zaspemo te smanjuje razinu stresa.

 

Ponovno uspavljivanje

Ako se prerano probudite, vježbajte duboko disanje. Ono uravnotežuje aktivnost simpatičke i parasimpatičke grane živčanog sustava te vas na prirodan način uravnotežuje. Vježba opušta, djeluje antistresno te uravnotežuje živčani sustav.

 

Bonus: OdmarajuĆa meditativna koncentracija

Ovu vježbu počinjete koncentrirajući se, usmjeravajući misli na jednu ideju. S vremenom će ta koncentracija postati meditacija, kojom se razlika između ideje i onoga koji je misli briše. Tako ćete postati mir o kojem mislite. Primijetite sve misli i osjećaje koji se pojave, možda vas upućuju na uzroke nesanice. Vježba usredotočuje misli, smiruje, opušta te djeluje antistresno.

 

Bonus: Umirivanje dubokim izdisajem

Dug izdah prirodni je mehanizam opuštanja. Vježbajući ga, sugeriramo si da se možemo odmoriti, da je napetost iza nas. Malo što tako dobro smiruje kao zvuk dugog, dubokog izdaha. Vježba opušta, djeluje antistresno i uravnotežuje živčani sustav.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako pobijediti nesanicu":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

Smatra se da 30% populacije pati od poremećaja spavanja. Nedostatak sna vrlo brzo dovodi do smanjenja koncentracije, brzine reakcija, sposobnosti opažanja i pamćenja, do povećanja nervne iscrpljenosti, fizičkog umora, pretjerane razdražljivosti.

    • Noćno čišćenje dnevnih dojmova
    • Snovi liječe
    • Vrste i uzroci nesanice
    • Savjeti za bolji san...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako pobijediti nesanicu".

 

VJEŽBa: Kako pobijediti nesanicu

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako pobijediti nesanicu" smiruje, opušta, uzemljuje i pomaže prepuštanju snu.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Meni se kupovina višestruko isplatila, popravila mi je kvalitet sna, a kad god mi je potrebno, uz vežbe s naslova uspem da zaspim i ranije te se puno bolje odmorim i opustim. Sviđa mi se što vežbe nisu duge, niti komplikovane – izuzetno su delotvorne, a glas instruktora je vrlo ugodan. I što je meni vrlo važno, u vežbama nema nikakvih verskih ni religijskih simbola koji bi mi inače smetali - samo jednostavne tehnike moderne psihologije (ja sam školski primer neprijemčivog, racionalnog Evropljanina, zatvorenog za sve vežbe i meditacije koje obiluju religijskim i iracionalnim shvatanjima sveta). Ovakav pročišćeni model baš je po mojoj meri (napokon sam i na tako nešto naišla!!!) - hvala autorima sto su imali sluha za ljude poput mene. Naslov je zaista izvrstan, divna "uspavanka" za odrasle i toplo ga preporučujem svakome kome nedostaje sna i odmora, a ne želi da koristi lekove za spavanje ili mu oni ne pomažu...
P.S. Nedavno sam zbog degenerativne promene na vratnoj kičmi morala na pregled magnetnom rezonancom. Tokom pregleda bilo je neophodno da budem potpuno mirna, i naravno, da ignorišem nesnosnu buku aparata. Setila sam se jedne vežbe s naslova i ponavljala je u sebi i taj neprijatan pregled sam podnela s lakoćom. Inače, uz vežbu „Vođeno opuštanje“, kad je puštam bez slušalica, moji ukućani obično svi zaspu:)

image

Naruči odmah

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako pobijediti nesanicu" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako pobijediti nesanicu" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.