Close

Kako ovladati ljutnjom

Neke osobe ljutnja posramljuje, neki se ljutnje plaše, a neki čak mogu biti ovisni o ljutnji kao izvoru snage i motivacije za različite akcije i ponašanja. Ljutnja je prirodna i zdrava emocija, no budući da u djetinjstvu ne naučimo ljutnju izraziti na konstruktivan način, mnogim ljudima ona donosi više problema nego dobrobiti.

Slika opis

U ovom programu upoznat ćete svoju ljutnju u zdravim i pozitivnim aspektima i naučiti prepoznavati one nezdrave, koji u pravilu potiču iz iskustava u ranoj životnoj dobi. Neke vježbe potaknut će vas na istraživanje informacija povezanih s ljutnjom, kojih uglavnom niste svjesni, dok su druge usmjerene na pomoć u promjeni ljutnje, sagledavanju drugačije perspektive i izgradnji poticajnih emotivnih stanja.

Ljutnja je jedna od emocija u najvećoj mjeri anatemiziranih u društvu. Često se smatra destruktivnom emocijom i pokazateljem karakternih mana.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

OpuŠtanje tijela i uma

Ukoliko ste posebno napeti ili pod stresom, preporučamo da prije izvođenja vježbi iz programa, uvijek prvo izvedete ovu kratku pripremnu vježbu opuštanja. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

IstraŽivanje ljutnje

Ova vježba istražuje elemente ljutnje koji su često nedovoljno osviješteni: misli i uvjerenja vezana uz ljutnju, te način na koji ju prepoznajete i doživljavate: osjete u tijelu, emocionalne sadržaje i sl.. Koristite ju što češće ako imate problema s prepoznavanjem i prihvaćanjem svojih osjećaja. Ova vježba također pomaže da se dovoljno distancirate i deidentificirate od ljutnje kako bi ju mogli sagledati objektivnije, iz pozicije promatrača. Vježba pomaže upoznavanju načina svog emocionalnog funkcioniranja i razvoju bliskosti sa svojim osjećajima, potiče sagledavanje uzroka, povoda i manifestacije ljutnje.

 

Emocije koje ljutnja prikriva

Ljutnja je nerijetko neprimjerena reakcija s obzirom na realnu situaciju, ili je intenzitet ljutnje kojom reagiramo neprikladan. To se događa ako je ljutnja obrambeni mehanizam od nekih još bolnijih emocija, najčešće stida i krivnje, ali ponekad i tuge ili straha. Obrambena, sekundarna ljutnja može se riješiti samo ako se prvo riješe primarne, skrivene emocije, koje možda nisu dovoljno osviještene. Ovo je vježba koja koristi mnogo simboličkih elemenata i traži korištenje mašte. Vježba pomaže u prepoznavanju skrivenih emocija i obrambenih mehanizama - potiče promjenu percepcije vanjske situacije.

 

Podizanje samopoŠtovanja

Ljutnja često prikriva osjećaj manje vrijednosti ili straha. Ova vježba pruža olakšanje od tih emocija kako biste se mogli zrelije i smirenije suočiti s vanjskom situacijom. Što se više osjećamo bolje sami sa sobom, to se lakše možemo osjećati bolje i u vezi s drugim ljudima: pozitivnije interpretirati njihovo ponašanje, osjećati se opuštenije i sigurnije među ljudima, osjećati se vrijedni i prihvaćeni, pa i više cijeniti i prepoznavati kvalitete drugih ljudi. Vježba daje bolji odnos sa samim sobom, pozitivnijom slikom o sebi i olakšava nas od neugodnih emocija.

 

Prepoznavanje nezrelih reakcija

Okidači ljutnje često su detalji situacije koji nas podsjete na neriješene emocije iz djetinjstva. Tada možemo „zaboraviti“ koga imamo pred sobom i osjećati se kao da se ta neriješena situacija ponovno događa, što rezultira nezrelim i pretjeranim reakcijama. Obično te neriješene situacije potiču iz dječje dobi, kad smo svijet vidjeli „crno-bijelo“ te kad se vratimo u te osjećaje možemo imati krutu perspektivu i ne osjećati se sposobni za toleranciju i suosjećanje. Takve emocije u pravilu su povezane s vrlo negativnim dojmovima o sebi; obično stidom, krivnjom ili osjećajem manje vrijednosti. Ova vježba namijenjena je prepoznavanju i kontroli nezrelih reakcija. Posebno je korisna onda kad ste svjesni da je vaša ljutnja nedovoljno opravdana ili preintenzivna u odnosu na stvarnu situaciju, ali može vam pomoći da otkrijete eventualnu nezrelu reakciju i onda kad smatrate da je vaša ljutnja ispravna.

 

Dobrobiti ljutnje

Ljutnja, kao i svaka druga emocija, ima svoju funkciju i dobrobit. Obično nas upozorava kad se osjećamo ugroženi, povrijeđeni ili osjećamo da su naše vrijednosti u opasnosti. Problem nastaje kad iz straha, stida ili naučenih obrazaca reagiramo odgađanjem, agresijom ili nekvalitetnom komunikacijom. Vježba će vam pomoći da prepoznate na što vas ljutnja upozorava, što zapravo želite u datoj situaciji i kako to izraziti na zdravi način.

 

U ulozi druge osobe

U trenucima ljutnje, imamo potrebu preuveličati greške druge osobe, a umanjiti vlastite kako bismo našli dovoljno opravdanja i motivacije za reakciju, a često i kako bismo pobijedili strah i krivnju. Uživjeti se u percepciju druge osobe može nam pomoći da reagiramo realistično, prikladno i s razumijevanjem. Vježba objektivnije sagledavanje ponašanja i namjera druge osobe Objektivnije sagledavanje vlastitog ponašanja Prepoznavanje posljedica svoje komunikacije

 

Bonus: IstraŽivanje emocionalnih blokada

Ako smo dobro raspoloženi, obično se osjećamo i energični i poletni. Stres, napetost, neugodne emocije i misli oduzimaju nam energiju češće nego fizički ili mentalni napori. Rad na prepoznavanju i rješavanju neugodnih emocionalnih stanja ključan je za porast energije. Vrlo je važno prepoznati da izvori najjače neugode i stresa u pravilu nisu u samoj vanjskoj situaciji, nego u uvjerenjima i emocionalnim stanjima koja potiskujemo još od dječje dobi i koja mogu ovladati nama u situacijama sličnima onima u kojima smo ih stvorili. Vježba pomaže u prepoznavanju uzroka gubitka energije, prepoznavanju misli i emocija koje nas nesvjesno sprečavaju da osjećamo polet i radost i doprinosi smirenju i rješavanju tih neugodnih stanja.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako ovladati ljutnjom":

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageIntrospekcija

imageVođena vizualizacija

imageAfirmacije

imageRad s unutarnjim djetetom

imagePsihodrama

imageSoulwork Systemic Coaching

 Rijetko se osjećamo sigurni izraziti ljutnju, a često smo odgajani i da se osjećamo krivi zbog nje. U kršćanskoj religiji ljutnja je smrtni grijeh, a u većini drugih religija i društvenih sustava ljutnja je u vrhu nepoželjnih stanja ili ponašanja. 

    • Korisni savjeti za ovladavanje ljutnjom
    • Ljutnja kao obrambeni mehanizam
    • Odgođena i „pomaknuta“ ljutnja
    • Konstruktivno korištenje ljutnje
    • Odabir kvalitetnog načina izražavanja...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako ovladati ljutnjom".

 

VJEŽBa: Kako ovladati ljutnjom

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako ovladati ljutnjom" pomaže u oslobađanju od ljutnje nakupljene kroz dan.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako ovladati ljutnjom" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako ovladati ljutnjom" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.