Close

Kako prevladati ljubomoru

Ljubomora može biti iznimno neugodno stanje, koje najčešće vodi neprikladnom, za odnose destruktivnom ponašanju. Radi se o kompleksnom stanju koje je najvećim dijelom utemeljeno na sindromu manje vrijednosti, manjku samopouzdanja i strahu. Smatramo da se, za razliku od većine emocija, uglavnom radi o uvjetovanoj, a manje o prirođenoj reakciji, posebno kad govorimo o ljubomori odrasle osobe.

Slika opis

U ovom programu sagledat ćete uzroke i aspekte svoje ljubomore, upoznati drugačije perspektive i naučiti do koje je mjere vaša ljubomora uvjetovana prošlošću. Razmotrit ćete svoje ponašanje, njegove posljedice za vaše odnose i perspektivu drugih osoba. Na kraju, vježbe će vas voditi prema izgradnji pozitivnije slike o sebi i jačanju zdravog samopouzdanja.

 • Ne dopustite da ljubomora upravlja vašim ponašanjem i životom
 • Otkrijte prave uzroke ljubomore i zauvijek ih se oslobodite
 • Postignite emocionalnu snagu i samopouzdanje
 • Poboljšajte kvalitetu vaših odnosa i zadovoljstvo u životu

Ljubomora je vjerojatno najnezrelija, najviše djetinjasta emocija od svih koje osjećamo. Dok iskustva straha, ljutnje, tuge, srama i slično mogu biti uzrokovana realnim vanjskim okolnostima i njima primjerena – mada se češće radi o mješavini realističnih i dječjih, pretjeranih osjećaja – ljubomora je u potpunosti utemeljena na pogrešnim, dječjim dojmovima o tome da nismo dovoljno dobri, da nema dovoljno ljubavi i pažnje te da naša vrijednost i samopoštovanje ovise o ponašanju drugih osoba.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

OpuŠtanje tijela i uma

Ukoliko ste posebno napeti ili pod stresom, preporučamo da prije izvođenja vježbi iz programa, uvijek prvo izvedete ovu kratku pripremnu vježbu opuštanja. Vježba opušta, odmara, smiruje.

 

Prepoznavanje uzroka ljubomore

Ljubomora je složen doživljaj koji čine brojni strahovi, osjećaj nedostatnosti, neugodne misli i zaključci, te obrambeni mehanizmi ljutnje, okrivljavanja i traženja nedostataka drugim osobama. U ovoj vježbi istražujemo od kojih se elemenata sastoji vaša ljubomora, kako biste stekli bolji uvid u njezine prave uzroke i mogli pravilnije procijeniti ponašanje drugih osoba i situaciju u kojoj jeste. Činite ovu vježbu kad osjećate ljubomoru, no ne ako ste u dubokoj emocionalnoj krizi; u tom slučaju radije radite nešto što će vam privremeno skrenuti pažnju dok se emocije ne ublaže dovoljno da vas ne preplavljuju, ili potražite pomoć osposobljene osobe.

 

UŽivljavanje u ulogu druge osobe

U ljubomori obično svojim partnerima pripisujemo iznimno iskrivljene, pogrešne ili pretjerane, osjećaje i namjere. Ako te dojmove uz to i izražavamo na nepromišljen, optužujući način, partner će se osjećati kontroliran, zarobljen i necijenjen, ili će jednostavno stvoriti neugodne osjećaje i dojmove u vezi s nama. To će ubrzati ili možda izazvati upravo ono čega se bojimo – udaljavanje i napuštanje. U snažnim neugodnim osjećajima teško je biti svjestan perspektive druge osobe i prihvatiti ju, no ova vam vježba u tome može pomoći. Kad se uživljavate u ulogu partnera, nastojte ostaviti svoje strahove i predrasude po strani. Nastojte koliko god je moguće osvijestiti spontane emocionalne dojmove, možda blage i suptilno različite od vašeg uobičajenog stanja.

 

Razgovor s unutarnjim djetetom

Unutarnjim djetetom često se nazivaju potisnuti dijelovi naše osobnosti, obično dijelovi svijesti vezani uz vrlo neugodne emocije iz dječje dobi, koji su u tada potisnuti u podsvijest. Ti dijelovi naše podsvijesti mogu nositi dječje osjećaje, potrebe i želje, a u tom slučaju emocije je gotovo nemoguće promijeniti racionalnim pristupom ili su promjene iznimno spore. Puno ćete lakše obrasce izmijeniti koristeći jezik podsvijesti – maštu i emocije. Zbog toga se nastojte što snažnije uživjeti u emocije tokom vježbe, i to posebno one ugodne.

 

Prepoznavanje emocija iz prošlosti

Ljubomora je u biti djetinjasta emocija. Kao odrasli, svjesni smo motivacije i uzroka ponašanja drugih ljudi, te i činjenice da ljubav nije ograničen resurs. Kao djeca nismo imali tu svijest pa smo neugodne situacije, uključujući prisutnost nekoga drugog tko prima pažnju roditelja, tumačili sebi na često dramatičan, pretjeran način koji je stvarao snažne neugodne emocije. Okidači ljubomore često su detalji situacije koji nas podsjete na neriješene emocije iz djetinjstva. Tada možemo „zaboraviti“ koga imamo pred sobom i osjećati se kao da se ta neriješena situacija ponovno događa, što rezultira nezrelim i pretjeranim reakcijama. Ova vježba namijenjena je prepoznavanju i kontroli nezrelih reakcija.

 

Idealni roditelj

Dijete u pravilu traži više pažnje i ljubavi nego što mu je to roditelj sposoban ili u mogućnosti dati. Razočaranje i osjećaj nedostatka stvaraju temelje na kojima se mogu izgraditi mnogi nezdravi obrasci. Prošlost ne možemo promijeniti, ali mijenjanjem percepcije prošlosti i stvaranjem novih osjećaja možemo promijeniti emocionalni doživljaj prošlosti i samih sebe. Naša podsvijest ne razlikuje maštu od stvarnosti. Zato i zamišljena drugačija prošlost može dati stvarne rezultate u promjeni emocionalnih obrazaca. Prije početka vježbe, odaberite na koju ćete se osobu usmjeriti u vježbi. Potrebno je da to bude osoba koja je na vas imala snažan utjecaj u najranijim godinama života, što su u pravilu roditelji i bliska rodbina. Ako ste u prethodnim vježbama prepoznali uz kojeg je roditelja vezan početak vašeg obrasca ljubomore, prvi put ili prvih nekoliko puta odaberite tog roditelja za ovu vježbu. Ako niste, odaberite jednog od roditelja prema svojoj želji. Vježbu možete ponavljati mijenjajući osobe (roditelje ali i druge važne osobe iz djetinjstva) na koje ćete se usmjeriti. Preporučujemo češće ponavljanje ove vježbe radi trajne pozitivne promjene vaših emocionalnih obrazaca.

 

Izgradnja samopouzdanja

Pozitivna slika o sebi ključna je, između brojnih drugih područja života, i za zdrave odnose. Što se unutar sebe osjećamo ispunjeniji, sretniji, vredniji, to ćemo se manje ovisnima osjećati o drugim ljudima. No, to ne umanjuje bliskost i značaj odnosa; naprotiv – omogućuje da odnos izgradimo na temeljima povjerenja, slobode i međusobnog uvažavanja umjesto kontrole i posjedničkog stava. Samo u onoj mjeri u kojoj smo sposobni voljeti i cijeniti sebe, moći ćemo osjetiti potpunost i dubinu ljubavi koju druga osoba osjeća prema nama. Izgradnja pozitivne slike o sebi donosi opuštanje i smireniju komunikaciju u mnogim situacijama. Preporučujemo što češće korištenje ove i sličnih vježbi.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Kako prevladati ljubomoru":

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageIntrospekcija

imageVođena vizualizacija

imageAfirmacije

imageRad s unutarnjim djetetom

imagePsihodrama

imageSoulwork Systemic Coaching

Ljubomora je proporcionalna i izravno povezana s negativnim dojmom o sebi i svojoj vrije- dnosti. No, to ne mora biti osviješteno i vidljivo prema van.

  • Razvoj ljubomore u partnerstvu
  • Ljubomora kao dječja emocija
  • Nezreli obrasci zaljubljivanja
  • Specifični utjecaji ljubomore u obitelji

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Kako prevladati ljubomoru".

 

Kako prevladati ljubomoru

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Kako prevladati ljubomoru" pomoći će vam da se okrenete ka sebi, postanete svjesni svojih misli, obrazaca ponašanja te izvora svoje ljubomore.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Naruči odmah

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Kako prevladati ljubomoru" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Kako prevladati ljubomoru" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.