Close

Vitalni i puni energije

Tehnike u ovom audio programu razvijaju važnu vještinu samopromatranja. Dok postupamo vođeni nesvjesnim motivima ili pak djelujemo reaktivno, ustaljujemo se u obrascima ponašanja koji iscrpljuju. Tako za manjak energije često krivimo vanjske okolnosti. Šteta, jer energija je tu, čeka da ju oslobodimo. Vježbajući duboko opuštanje učimo kako se istinski odmoriti. Čak će i san, od kojeg očekujemo da nam obnovi energiju, postati kvalitetniji. Pomoću dubokog opuštanja i jogijskog sanjanja promotrit ćete svoje navike iz svježe perspektive, perspektive koja omogućuje nove uvide. Potpuno disanje uz svoje antistresno djelovanje maksimalno koristi kapacitet pluća dovodeći tako tijelu optimalnu količinu kisika. Istovremeno, poboljšava učinkovitost izdaha koji čisti tijelo od izdisanih plinova. Iako nam se može učiniti da je duboko disanje primjereno samo većim tjelesnim naporima, nije tako. Disanje je usko povezano s masažom probavnih organa i metabolizmom, limfom, pa tako i imunitetom te sposobnošću koncentracije i općim raspoloženjem. Sve te stvari izravno djeluju na ostvarivanje našeg energetskog potencijala.

Slika opis

Vježba koncentracije, koja se s vremenom transformira u meditaciju, usredotočuje misli i povezuje ih s namjerama. Prihvatimo li činjenicu da raspolažemo s određenom količinom energije, počet ćemo ju i jasnije usmjeravati. Ove vježbe nisu čarobna tableta koja će poništiti učinke prekomjernog rada, loše prehrane, emotivnog iscrpljivanja ili nedostatka tjelovježbe. Primjenjujete li ih redovito, mogu vam pomoći i s navedenim problemima, te vas potaknuti na promjenu.

Tehnike korištene u ovom programu inspirirane su jogijskim vježbama. Oslobođene religijskih asocijacija, desetljećima se uspješno primjenjuju izvan indijskog kulturnoreligijskog miljea. Primjerice dr. Herbert Benson prilagođenom meditacijskom tehnikom uspješno pomaže ljudima čije je fizičko zdravlje načeto stresom. Takva meditacija dokazano usporava metabolizam, normalizira rad srca, opušta mišiće i snižava krvni tlak.

Slika opis

image

Sve što trebate učiniti jest udobno se smjestiti u svoj omiljeni naslonjač, ubaciti CD u player, zatvoriti oči i aktivno slušati vježbe vođene ugodnim sugestivnim glasom i učinci neće izostati!

 

Svjesno tijelo Čuva energiju

Napeto tijelo nemilosrdno troši energiju. Zašto biste pola doručka potrošili na grčenje ramena ili stiskanje vilice? Zatvorite oči i osvježite se mirom duboko opuštenog tijela. Jednom kad doživite duboku opuštenost, taj osjećaj možete prizvati u napete situacije. I mir se može uvježbati! Vježba duboko opušta i relativno brzo odmara - vješti vježbači se za pet ili deset minuta mogu odmoriti kao da su odspavali pun sat.

 

Ako ste prenapeti da se opustite…

Ponekad vježbe koje bi trebale opustiti naizgled ne funkcioniraju. Razlog je često kombinacija unutrašnjeg nemira, problema s kojim se još nismo spremni suočiti i pripadajuće kronične napetosti u tijelu. Sljedeća vježba uvažava takvo stanje i pomaže dodatnim napinjanjem tijela. Svjesnim napinjanjem mišića obuhvatit ćete i nesvjesne napetosti i tako ih lakše pustiti. Ovu vježbu možete raditi i kada osjetite višak adrenalina u sustavu. Vježba opušta mišiće, smiruje misli i priječi „nagomilavanje“ štetnih osjećaja.

 

Svjesno disanje oslobađa energiju

Fizički neaktivan stil života ostavlja traga ne samo na mišićima, već i na disanju. Previše stresnih situacija i premalo izazova za tijelo ukrućuju prsni koš i oslabljuju respiratorne mišiće. Dubokim disanjem smanjujemo tjeskobu i oslobađamo „zamrznutu“ energiju. Zanimljivo je da mozak, iako čini samo 2 % tjelesne mase, troši čak četvrtinu udahnutog kisika. Ovom vježbom stvaramo preduvjete za potpunije disanje i bolju mentalnu aktivnost. Duboko disanje ubrzava metabolizam i posredno jača imunološki sustav preko endokrinog sustava. Pospješuje drenažu limfe i krvotok, a zbog djelovanja dijafragme ubrzava venoznu cirkulaciju. Pokreti dijafragme također masiraju abdominalne organe, jačaju slezenu, želudac, gušteraču, dekongestiraju jetru te pospješuju izlučivanje žuči. Duboko dišući održavamo elastičnost plućnog tkiva, ujedno koristeći mišiće koji popravljaju držanje. Ljudi koji pate od previsokog krvnog tlaka, lakšeg oblika astme i emfizema vjerojatno će primijetiti olakšanje. Važan učinak dubokog disanja jest i detoksifikacija organizma uslijed ubrzane izmjene ugljičnog dioksida i kisika. Spomenimo i učinke koji izravno djeluju na raspoloženje: opuštaju se akutne i kronične mišićne napetosti oko srca i probavnih organa, živčani sustav se smiruje, smanjuju se napetost i tjeskoba. Pomoći će kod blaže depresije i emocionalnih problema promovirajući psihofizičku stabilnost i osjećaj cjelovitosti. Naposljetku, aktiviranjem dijafragme suprotstavlja se tipičnom simptomu stresa: disanju isključivo prsnim košem uz imobiliziranu dijafragmu.

 

Duboko disanje stvara energiju

Potpunije, dublje i prirodnije disanje izravno djeluje na razinu energije, raspoloženje i sposobnost koncentracije. Ne trudite se ovako disati cijelo vrijeme – dovoljno je da dva puta na dan duboko aktivirate pluća s po dvadesetak udaha. Nakon nekog vremena disat ćete dublje bez posebnih priprema. Slično kao i u vježbi 3. Svjesno disanje oslobađa energiju.

 

Naizmjenično disanje uravnotežuje

Svakim gubitkom mira sve više vjerujemo da smo ostavljeni na milost i nemilost vlastitim reakcijama. Naizmjenično disanje vraća nas središtu i smanjuje rasipanje energije. Vježba uravnotežuje živčani sustav.

 

Usmjeren um usredotočuje energiju

Moderni tempo posla često traži da se ponašamo poput kompjutera, radeći nekoliko stvari istovremeno. Takvo ponašanje iscrpljuje, pogotovo kad očekujemo od sebe da smo uvijek u dobroj formi. Ako ikako možete, radite stvari jednu po jednu, potpuno koncentrirani na to što radite. Koncentraciju vježbajte kad god nađete priliku, u pauzi, u gužvi, dok nekoga čekate. Isplatit će vam se višestruko. Nakon nekoliko tjedana svakodnevne vježbe primijetit ćete da postajete smireniji i manje osjetljivi na stres. Istovremeno ćete se bolje koncentrirati. Vježba je inspirirana metodom liječnika Herberta Bensona koji je preko 35 godina istraživao blagotvorne učinke opuštanja, koncentracije i meditacije.

 

Svjesno sanjanje pokreće energiju

U ovoj vježbi sanjat ćete svjesno. Povest ćemo vas do razine s koje ćete promotriti svoj život bez prosuđivanja, no s većom jasnoćom nego inače. Nakon vježbe vjerojatno ćete se osjetiti iznenađujuće odmorno, uzevši u obzir relativno kratko trajanje jogijskog sna. U idealnom slučaju, otkrit će Vam se i pokoji oblik svakodnevnog ponašanja koji vas iscrpljuje te njegov uzrok. Vježba duboko opušta, brzo obnavlja energiju, smanjuje razinu stresa te pomaže u osvještavanju iscrpljujućih obrazaca ponašanja.

 

Bonus: Istraživanje emocionalnih blokada

Ako smo dobro raspoloženi, obično se osjećamo i energični i poletni. Stres, napetost, neugodne emocije i misli oduzimaju nam energiju češće nego fizički ili mentalni napori. Rad na prepoznavanju i rješavanju neugodnih emocionalnih stanja ključan je za porast energije. Vrlo je važno prepoznati da izvori najjače neugode i stresa u pravilu nisu u samoj vanjskoj situaciji, nego u uvjerenjima i emocionalnim stanjima koja potiskujemo još od dječje dobi i koja mogu ovladati nama u situacijama sličnima onima u kojima smo ih stvorili. Vježba pomaže u prepoznavanju uzroka gubitka energije, prepoznavanju misli i emocija koje nas nesvjesno sprečavaju da osjećamo polet i radost i doprinosi smirenju i rješavanju tih neugodnih stanja.

Slika opis

image

Saznajte više o samim tehnikama korištenima u programu "Vitalni i puni energije":

imageSvjesno disanje

imageDuboko opuštanje

imageReakcija opuštanja

imageKreativna vizualizacija

imagePozitivne afirmacije

imageSoulwork System

Svijest o svojim emocijama i njihovo prihvaćanje, slušanje njihovih poruka, najbrži su i najmoćniji način da se ostvari istinska bliskost sa sobom i ljubav prema sebi.

    • Razvoj svijesti kroz rad s emocijama
    • Potiskivanje emocija stvara blokade u energetskom protoku
    • Značaj neugodnih emocija
    • Povećani protok energije kao rezultat oslobođenja potisnutih emocija...

Napomena: knjiga je snimljena u standardnom PDF formatu koji je moguće čitati uz pomoć Adobe PDF Readera (program se može besplatno preuzeti na www.adobe.com). Predlažemo Vam da knjigu ne printate na papir već da se njome koristite uz pomoć računala - na taj način zajednički doprinosimo očuvanju prirode!

Slika opis

image

Bonus DVD sadrži video snimke i detaljne upute specijaliziranih vježbi yoge, disanja te tzv. yoge nidre (vođenog opuštanja). Ove tehnike će Vam dodatno pomoći u programu "Radni dan bez stresa".

 

VJEŽBa: Vitalni i puni energije

Kratki specijalizirani set jednostavnih Yoga vježbi za program "Vitalni i puni energije". Ukoliko se želite osjećati vitalno i puni energije, joga vam tu svakako može pomoći. Pozicije u kojima se tijelo nalazi u ovim vježbama istovremeno masiraju kralježnicu, jačaju leđa, stimuliraju probavu i otvaraju prsni koš te stimuliraju protok krvi i energije.

 

YOGA SETOVI

Ovi jednostavni i kratki slijedovi vježbi u trajanju od 10 i 25 minuta razgibat će vam vrat i kralježnicu, opustiti ramena i napetosti iz zglobova te istegnuti mišiće cijeloga tijela. Vježbe možete izvoditi svakodnevno, ujutro za razbuđivanje, na poslu za vrijeme pauze ili pak navečer prije spavanja. Vježbe yoge pozitivno djeluju na psihu, umiruju i usredotočuju um te nam pomažu u osvještavanju i ovladavanju vlastitih emocija.

 

DISANJE: ALTERNIRANI DAH

Tehnika izmjeničnog disanja pod nazivom alternirani dah uravnotežuje živčani sustav i može vam biti jedan od glavnih saveznika u ovladavanju emocijama te u borbi protiv stresa.

 

DISANJE: MJEH

Ova kratka i intenzivna tehnika disanja pod nazivom mjeh može Vas razbuditi, energizirati ili pak „distancirati“ od neugodnih misli, emocija ili događaja.

 

DISANJE: POTPUNI DAH

Tehnika disanja pod nazivom potpuni dah predstavlja prirodan način disanja kod djece kada su opuštenom stanju, sve do dobi u kojoj „nauče“ potiskivati svoje emocije. Ovaj način disanja uključuje trbušno, lateralno i klavikularno disanje.

 

YOGA NIDRA

Ovisno o vremenu kojim raspolažete, nakon Yoga setova možete odabrati vježbu vođenog opuštanja (Yoga Nidra) u trajanju od 5 ili 15 minuta.

Vježbe su mi pomogle u stresnom razdoblju života i začuđujuće su efikasne. Osim samih tehnika, u tekstualnom dijelu programa najviše me dojmio dio koji govori o emocijama i energiji kao dvjema bitnim poveznicama. Sve je toliko jednostavno objašnjeno da stvarno nema nikakvih nejasnoća. Preporučila bih naslov svima koji zaista žele biti vitalniji i energičniji jer uz pomoć vježbi iz programa to uistinu mogu i postići! Kupnjom ovog naslova uložit ćete u vlastiti rast i razvoj. Ja sam osobno zaista oduševljena naslovom!

image

Vježbe su kratke i efikasne te ih vrlo lako i prema potrebi uvrštavam u svoj pretrpani dnevni raspored (u kojem balansiram između tri posla i fakulteta). Zahvaljujući programu postao sam opušteniji i fokusiraniji na zadatke koji se nalaze preda mnom. Savjeti i vježbe iz naslova podignuli su moju razinu energije i produktivnosti i samim time smanjili nepotreban stres.

image

Naruči odmah

Kao majka troje male djece, odlučila sam se za ovaj naslov kako bih što uspješnije povratila snagu i energiju. U svakodnevnici mi uz posao i djecu ne ostaje baš mnogo slobodnog vremena za sebe, no ove jednostavne vježbe su mi nevjerojatnom brzinom (već nakon prve primjene) pomogle da osvijestim kako rasipam energiju na nevažne stvari i događaje. Potakle su me da aktiviram svoje energetske potencijale za koje nisam ni sanjala da postoje! Sada kada sam naučila kako upravljati vlastitom energijom, puno se lakše nosim sa svakodnevnim stresom koji donosi život. Kako svi manje-više živimo užurbanim načinom života te nemamo dovoljno vremena za sebe, toplo preporučam ovaj naslov!

image

 

Narudžbenica

Ovim putem neopozivo naručujem program "Vitalni i puni energije" uz akcijski popust od 35% po cijeni od 197 Kn po primjerku (redovna cijena 300 Kn). Paket ću platiti poštaru pri dostavi uvećano za 25 Kn troškova poštarine.

Količina paketa "Vitalni i puni energije" (kom.): *
Ime: *
Prezime: *
E-mail: *
E-mail (ponovni unos iz sigurnosnih razloga): *
Broj mobitela (radi lakše dostave): *
Ulica i kućni broj: *
Grad (mjesto): *
Poštanski broj: *
Država:
Napomena ili komentar:
Naruci odmah
Ispunite gornja polja (polja označena zvjezdicom su obavezna)
i kliknite NARUČI ODMAH. Vaše podatke držimo u strogoj tajnosti.